UVODI SE RED U PRIOBALJU?!? Novi propisi za splavove koji se bave ugostiteljstvom

0
430
FOTO: Starogradski.com

Grad Beograd će uskoro završiti popis splavova na kojima se obavlja ugostiteljska delatnost. Na osnovu toga će se izraditi Plan o postavljanju plutajućih objekata na rekama koji će definisati zone gde će moći da se postave i jasna pravila prema kojima mogu da nastave da posluju, prenosi Beoinfo najavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koju je dao za novonaprednu TV Prva.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je krajem prošle godine donet novi Zakon o vodama na osnovu kojeg je Beograd prvih dana februara započeo popis svih splavova na kojima se obavlja ugostiteljska delatnost. Popis će do kraja tekućeg meseca izvršiti Javno vodoprivredno preduzeće „Beograd vode“ i biće osnova za izradu „Plana o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji Grada Beograda”. Plan će definisati određene zone, kao i šta sve može da se nalazi u okviru tih zona, ugostiteljstvo ili neka druga delatnost.

PRVA PODRŠKA IDEJI O ZAJEDNIČKOJ LISTI OPOZICIJE SA TRIBINE U UK “STARI GRAD”

„Do kraja maja imaćemo plan na osnovu kojeg ćemo pripremiti novu Odluku o postavljanju splavova. Ona će definisati obaveze vlasnika splavova i obaveze Grada. Vlasnici splavova će imati obavezu da održavaju i čiste deo priobalja koji „zauzimaju“. Odluka će biti doneta u junu i na taj način ćemo definisati i lokacije na kojima se mogu nalaziti splavovi čija je delatnost ugostiteljstvo. Prema zonama u kojima se nalaze imaće i obavezu da Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru”, rekao Vesić i dodao da će se u ovu problematiku uvesti i institucije koje se bave urbanizmom, što znači „da će svaki splav morati da ima i njihovu saglasnost, a ne da svaki objekat izgleda onako kako vlasnik odluči!”

Prema njegovim rečima, splavovi čiji vlasnici ne budu izmirivali obaveze biće uklonjeni. Ugovorima će biti predviđena naknada za uklanjanje o trošku vlasnika,  koji ne budu izmirivali obaveze. Da ne bude zabune, predviđene i pomenute zone su uglavnom one na kojima se splavovi sada nalaze i neće biti velikih promena, naveo je Vesić.

REKONSTRUKCIJA SKADARLIJE: Radovi “usred zime, kad im vreme nije” – PROBIJENI ROKOVI!

„Gradski zavod za veštačenje odrediće početnu cenu, nakon čega će vlasnici dobiti ugovor, kao osnov za plaćanje obaveze!”, objasnio je zamenik gradonačelnika novinaru Prve, i naglasio da „ukoliko neko od vlasnika ne bude izmirivao obaveze, gubi pravo na mesto koje će potom biti ponuđeno na konkursu na kojem će početna cena biti ona koju odredi Zavod za veštačenje, a pravo da postavi splav dobiće ko ponudi najviše!  Više neće biti moguće da na gradskim obalama stoje olupine koje služe samo da bi neko zadržao mesto, jer će ova oblast u potpunosti biti uređena”, istakao je Vesić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Starogradski.com podseća da su sve prethodne vlasti, još od raspada SFRJ, pokušavale ili najavljivale da će uvesti red u višegodišnji komunalni i interesni haos na beogradskim rekama, posebno među splavovima koji su postali sinonim za „lud i dobar provod” ali i za brzu zaradu! Međutim, kad god je trebalo zagrebati ispod površine, suočene sa brojnim interesnim lobijima i normativno neregulisanom oblašću u kojoj su se preplitale nadležnosti republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, ovu oblast su „gurale pod tepih”. Donete odluke su ostajale „mrtvo slovo na papiru”, na radost raznoraznih profitnih lobista. Da li će tako biti i ovaj put videćemo, ali se nadamo i da će gradska vlast misliti i na komunalni red u samom priobalju. Zato pitamo kako će se i ko će odnositi tone smeća i drugog plastičnog otpada koji se tako lako baca sa splavova u Dunav i Savu.

„GRADSKA ČISTOĆA” NAJAVILA DA ĆE KLJUČEVE ZA OTVARANJE PODZEMNIH KONTEJNERA IMATI SAMO STANARI: Prete li nam smećem zatrpane ulice?

Ako ne verujete zamolite nekog komšiju koji ima čamac da vas u jutarnjim satima provoza Ušćem kada rekom plove bezbrojne kese pune otpada, kao i prazna plastična i pet ambalaža. Posebna priča su nanosi blata i drugog otpada koji se talože na obalu, između načičkanjih splavova koji ne poštuju ni minimalni razmak od 15 metara razdaljine između njih, naročito pri niskom vodostaju! Osim što usporavaju tok teke taložeći blato, stvaraju mini ostrvca između splavova na kojima je već počela da raste šuma vrba koja svojim korenjem ugrožava novobeogradsku i obalu od Kule Nebojša do sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”. Kad prelazite Brankov most ili šetate Dunavskim kejom bacite pogled i uverite se u naše navode. Samo nam još fali jedna „stogodišnja voda” pa da se uverimo u pravo stanje i izdržljivost davno izgrađenih obalotvrda na Savi i Dunavu. Živi bili pa videli!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR