VELIKA AKCIJA: Kuce bez doma više nisu lutalice, sada su GRADSKI PSI!

0
364
FOTO: Pixabay

Između tri i četiri stotine pasa na teritoriji grada Beograda, u protekla dva meseca, dobilo je svetlo plave ogrlice, što znači da su od početka ove godine svi oni postali “gradski psi”. U praksi to znači da su bezopasni po zdravlje i bezbednost građana, kao i da ih je moguće nahraniti i igrati se sa njima.

Akciju vakcinisanja, sterilisanja, čipovanja i čišćenja od parazita, koja još uvek traje, sprovodi Javno-komunalno preduzeće “Veterina Beograd”. Upravo je završen posao u naselju Mirijevo, ali prema najavama iz ovog gradskog preduzeća, briga o psima lutalicama nastaviće se i u drugim kritičnim lokacijama glavnog grada. Kada je reč o Starom gradu, situacija sa uličnim psima nije alarmantna kao u nekim perifernim delovima grada.

– Boja šnale na okovratniku označava godinu u kojoj je pas na ovaj način zbrinut. Ogrlice su od neoprena, ne mogu da se pokidaju, a u prvim mesecima štite od buba i krpelja – kažu u “Veterini Beograd” i najavljuju detaljan plan za sprovođenje ove akcije u svim beogradskim opštinama, pa i Starom gradu.

Humanost na delu: Stari grad – sigurna kuća za pse lutalice

Ovakva vrsta identifikacije trebalo bi da pomogne zbog revakcinacije, ali i da ukaže da su životinje prošle program JKP “Veterina Beograd”. Različite boje kopči na ogrlicama označavaju godinu kada je pas vakcinisan, pa tako bela označava 2016. godinu, dok će narandžasta označavati 2018. godinu. U planu su i specijalne ogrlice koje će svetleti pod farovima automobila, što će sprečiti udese u kojima stradaju psi.

(starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR