VESIĆEVE NAJAVE. Od Kosančićevog venca, preko stepeništa, do Turskog kupatila (FOTO)

0
273
FOTO: Starogradski.com

Rekonstrukcija Kosančićevog venca, gde je obnovljeno 40 fasada, biće završena 25. februra, najavio je gostujući na TV Hepi, gradski menadžer Goran Vesić i dodao da je ideja da ovaj deo grada postane „srpski Monmartr”.

Vešić je rekao da je u toku i obnova „Malog stepeništa”, prekoputa francuske ambasade, koje je projektovala prva srpska arhitektica Jelisaveta Načić. Kako je najavio, gradske vlasti će ove godine obnoviti i oštećeno „Veliko stepenište” i „Sahat kulu” na Beogradskoj tvrđavi, kao i Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

„Obnovićemo i Đumurkanu, zgradu prvog beogradskog pozorišta u Karađorđevoj ulici, a nadam se da ćemo 2019. godine krenuti u obnovu zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice, gde će biti Muzej grada Beograda”, nabrajao je Vesić, a preneo dnevni list „Danas”.

AZBUKA STAROG GRADA – Đ kao Đumrukana, prva zgrada zidana od kamena i opeke (FOTO)

Gradski menadžer tu nije stao sa najavama „lepih želja” sa spiska predizbornih obećanja sadašnje glaske vlasti. U saradnji sa turskom agencijom TIKA rekonstruisaće se i „Tursko kupatilo” na Dorćolu, a sa Vladom Republike Srbije, raspisaće se i međunarodni konkurs za idejno rešenje zgrade opere i baleta na Trgu Republike, o čemu je Starogradski već pisao u najavi rušenja „privremenog” tržnog centra „Staklenac”.

REKONSTRUKCIJA TRGA REPUBLIKE: Gradske vlasti odlučne da sruše “Staklenac” do kraja leta (FOTO)

Dok se gomilaju ova i slična obećanja, svakodnevno smo svedoci da su mnogobrojne staze i stepeništa na najprometnijim mestima grada u vrlo lošem stanju, a neka čak predstavljaju i pravu opasnost za građane i mnogobrojne turiste.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zato je red da gradskog menadžera prvo zamolimo da barem ispuni jedno obećanje. Predlažemo da se odmah krene u obnovu „Velikog stepeništa”, jednog od lepših mesta na Kalemegdanu kojim se Beograda hvali u turističkoj ponudi, jer je potpuno nebezbedno za kretanje. Na sredini stepenica postavljen je i natpis kojim se pešaci pozivaju na oprez!

IZLOŽBA: Slike zapuštenog Beograda u kome ne stanuju Siniša i Goran (FOTO)

Za sanaciju, koja je trebalo da se uradi još prošlog leta, nedostaje novac saopštilo je JP „Beogradska tvrđava”, a krajem prošle godine prenele novine.

kalemegdan-tvrdjava

Ostaje nam samo da se zapitamo – kada trenutno nema tih „sitnih” 10 miliona dinara, koliko otprilike po računici  JP „Beogradska tvrđava” košta sanacija Velikog stepeništa, kako će se tek naći one stotine miliona za najavljene rekonstrukcije sa Vesićevog spiska!?

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR