VLAJKOVIĆEVA ŠLJIVA PROCVETALA: Vesnik proleća usred betona

0
259
FOTO: Starogradski.com

U samom centru Beograda, u Vlajkovićevoj ulici, jedan neobičan prizor privlači pažnju prolaznika. Pored lepe fasade ulaza u broju 30 nalazi se malo procvetalo drvo šljive! Njeni gusti beli cvetovi i pupoljci, podsećaju nas da se bliži početak proleća.

Sve ovo ne bi bilo toliko neobično da smo kalendarski bar malo bliži sezoni cvetanja voćki ili da u bližoj okolini mesta na kom raste šljiva postoji bujnija vegetacija. Međutim, situacija je potpuno drugačija, jer duž čitave Vlajkovićeve jedva da ima drveća i pupoljaka, a kamoli cveća.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kako smo saznali od poljoprivrednih stručnjaka, nije neobično da koštičavo voće prvo cveta. Badem je već procvetao a nekada se dešava da na primer kruška ili jabuka procvetaju već u novembru. Ipak u ovom slučaju, za cvetanje “starogradske trešnje” najzalužnije su nešto više temperature u centru grada, kao i “zaštita” koju ovom mladom drvetu pružaju okolne zgrade. Ovakvo voće može da procveta, bukvalno za jedan dan, a reč je najverovatnijije o vrsti japanske šljive ili o divljoj šljivi “dženariki”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR