PAZITE NA NOGE: Za uređenje platoa kod Filozofskog još nema potrebnih dozvola!

0
107
FOTO: Starogradski.com

Posle više od 20 godina, počinje procedura za obnovu platoa ispred Filozofskog fakulteta. Napukle ploče za koje studenti i sugrađani koji prolaze ovim delom grada već decenijama zapinju i izvrću noge biće zamenjene novim. Doduše, ne tako brzo.

Kako prenose Novosti, iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rekli su da će se na ovom prostoru raditi tek po izradi tehničke dokumentacije i pribavljanju neophodnih saglasnosti. Rečeno je da postoji plan da rekonstrukcija platoa ispred ove akademske ustanove bude u sklopu proširenja pešačke zone iz Knez Mihailove ulice.

– Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godinu planirano je pokretanje javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove – potez Vasina – Uzun Mirkova sa delom Ulice kralja Petra i Akademskim trgom, kojom je obuhvaćen i prostor ispred Filozofskog fakulteta – kažu iz Direkcije.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Izvođenje radova na ovom potezu planiraće se tek po izradi tehničke dokumentacije i pribavljanju neophodnih saglasnosti.

Ispod samog platoa, na dubini od četiri metra, nalaze se ostaci nekadašnjeg Singidunuma, odnosno rimskih termi. Tu su i ostaci antičkih zidina iz 1. i 2. veka. Ove arheološke dragocenosti iz doba antičkog Singidunuma su pod zaštitom Gradskog i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

OSTAVI ODGOVOR