ZAKON O STANOVANJU: Koliko će nas koštati prinudni upravnici zgrada?

0
160

Određivanje tarife za prinudne upravnike koji su položili stručni ispit i upisani su u Registar profesionalnih upravnike Privredne komore obaveza je Grada Beograda – lokalne samouprave, kako to Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje. Konačna odluka Skupštine grada omogućiće komunalnoj inspekciji da dodatno kažnjava stambene zgrade koje ni posle zakonom propisanog roka nisu izabrale upravnika, piše “Politika”.

Komunalni inspektori su, po službenoj dužnosti, u gotovo svim beogradskim opštinama istakli obaveštenja, popisali neregistrovane stambene zajednice i one koje nisu izabrale upravnike, sastavivši spisak za prinudnu upravu.

Podsećamo da po zakonskim rešenjima „prinudna uprava traje samo onoliko koliko je stanarima potrebno da se dogovore i sami izaberu upravnika iz svojih redova ili da se odluče da izaberu profesionalnog upravnika svoje zgrade”.

Starograđani su registrovali stambene zajednice i izabrali upravnike u 1.300 zgrada, što je oko 70 odsto svih stambenih objekata u centralnoj gradskoj opštini. Svakako da je to zasluga dobro organizovane saradnje i stručne pomoći  od strane opštinske uprave, koja je bila svesna brojnih nedoumica oko primene Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. Pripremljena su uputstva i sva potrebna dokumentacija kako da se građani  organizuju i u „tri koraka“, jednostavno izvrše zakonsku obavezu. Potpuna informacija i dokumentacija sa primerima odluka, zapisnika i svih neophodnih formulara, objavljeni su na opštinskom sajtu, a u štampanom obliku bille su dostupne u opštinskom imovinsko pravnom odeljenju.

Opštinske službe su takođe dodatno pozivale sve upravnike zgrada, sa kojima je ostvarena saradnja i neposredna komunikacija tokom realizacije projekta „Kao nekad, da se vi pitate“ i programa „Zajedno za vašu zgradu“, u kome je proteklih godina renovirano oko hiljadu zgrada, istakli su u opštini.

Dobro informisani vlasnici stanova u najvećem broju slučajeva uspeli su da nađu zajednički jezik i izbegnu profesionalne upravnike, kao i to da dodatni trošak za prinudne profesionalne upravnike ne padne na teret već istanjenih porodičnih budžeta.

Sa druge stane,  nedovoljan broj profesionalnih upravnika mogao bi da kupi vreme onima koji već godinama ne uspevaju da se dogovore oko održavanja svojih zgrada, jer je u Srbiji trenutno registrovano oko 700 licenciranih upravnika, a procenjeno je da ih je potrebno najmanje oko 15 hiljada.

Poznavaoci stambene problematike ukazivali su na brojne manjkavosti ovog Zakona, iako su bili saglasni da treba uvesti red u haos srpskog i beogradskog stanovanja. Dobra namera zakona da se održavanje zgrada proglasi za javno dobro i javni interes postaje problem ako se sve svali na leđa stanara. Posebna tema su sredstva koje smo godinama plaćali Gradskom stambenom preduzeću, a koje zakon uopšte ne pominje!

Ako imate neke nedoumice ili pitanja koja se odnose na Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uvek se možete obrati­ti na telefo­ne: 3228-525 i 3300-609 ili lično, u kancelariji 43, na trećem spratu opštinske zgrade u Makedonskoj 42, poručili su za Starogradski.com iz opštinskog Odeljenja za imovin­sko-pravne i stambene poslove.

D. Mišić

OSTAVI ODGOVOR