ZAŠTO DRŽAVA ĆUTI DOK NAM KRADU ISTORIJU? Evo kako nestaju beogradske kafane!

0
389
Skadarlija; FOTO: Arhiva Kurira

Burna istorija mesta i događaja koji bi u svakoj zemlji bili glavne turističke tačke i delovi udžbenika kod nas ostaju da žive na usmenim predanjima, dok svetske korporacije i novopečeni biznismeni nasrću na retke kafane, u kojima se, uprkos svemu, slavi život

U kafani je rođen stranački život Srbije, mnoge političke, kasnije će se ispostaviti, i istorijske odluke donete su za kafanskim stolom s kariranim stolnjacima.

Nakon Drugog svetskog rata neke kafane bile su jedino svetlo u porušenoj prestonici, opozit sveopštem strahu, policijskom času, teroru Ozne, duhovnoj gladi… U čvrstim komunističkim vremenima bile su dobar štit od gluposti i mentalnog terora, mesta na kojima su rasli najznačajniji sprski pisci, pesnici i boemi, čvorišta najintrigantnijih tračeva i ljubavi, postale su i nezaobilazni kulturno-hedonistički toponim.

To su mesta gde se najbolje mešaju noć i dan, neretko i pića, bogati i siromašni, bivši i sadašnji, glumice i reditelji, poslovne žene i pretendenti na ministarska mesta…

skadarlija-7_14601160839 (1)

Često se čuje kako jedan grad ne čine zgrade nego ljudi, ali bez pravih kafana, restorana i kafea nema ni srećnih gradova. Sedneš u najbolju kafanu i ceo grad prođe pored tebe. Pesnik Sima Pandurović tvrdio je da je kafana i socijalna institucija prvog reda: gladnog nahrani, žednog napoji, beskućniku pruži krov, a usamljenom društvo. Demokratija je osnov kafanske kulture – spaja nespojivo. Makar je tako nekada bilo.

Šta se danas zbiva s beogradskim kafanama? Nekoliko značajnih, među kojima je poslednji „Orač“, pretvorilo se u lance megamarketa, koji nas prate na svakom ćošku. Druge su prerasle u uštogljene prodavnice kozmetike i, umesto guščije džigerice, škembića, vina i krempita, sada nude pomade pomoću kojih ćete večno biti mladi. Više ne prodaju mirise na tanjiru i sočne priče, već iluzije. Novo doba ih je pokosilo, a one koje su preživele udar svetskih korporacija sada napadaju novopečeni biznismeni, braća političara i trgovci spremni da po svaku cenu otkupe tradiciju kako bi oni postali još tradicionalniji i bogatiji.

Skadarlija; FOTO: Arhiva Kurira
Skadarlija; FOTO: Arhiva Kurira

Već mesecima se po gradskim kuloarima polušapatom valja priča kako restoran sa najlepšom baštom u gradu, iako je pored autoputa, nasilno promenio vlasnika. Na Tviteru se širi glas kako novobeogradska kafana poznata po nacionalnoj kuhinji ima nove vlasnike, a i restoran mediteranskih specijaliteta u blizini Vlade Srbije postao je plen novopečenih kafedžija, da je sledeći na meti „Vuk“, a i „Reka“. Ovo niko, ni za živu glavu, zvanično neće da potvrdi, a to otimanje prate prefinjeni krimi-detalji: „Dobro veče, pošto kafana?“

„Nije na prodaju!“, reći će višegodišnji vlasnik.

„Nismo pitali da li je na prodaju, nego koliko košta“, odgovoriće budući vlasnik.

I sve će ostati obavijeno velom tajne jer će gazda za određenu svotu novca ostati da glumi gazdu. A ponosni vlasnik će odmah promeniti dobavljače, uglaviti svoju ekipu, nesvestan da su za kafanu bitni ljudi. I oni koji rade i oni koji dolaze. Naravno, njegove misli i novčanik ne opterećuje prošlost i kako je sve zapravo počelo.

Ceo tekst pročitajte OVDE

OSTAVI ODGOVOR