ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE SE KONAČNO OGLASIO: Zbog arheoloških otkrića, stopirani radovi na Trgu republike

0
745
FOTO: Starogradski.com

Radovi na rekonstrukciji Trga republike zaustavljeni su do daljnjeg, a kada će ih „Štrabag” nastaviti odlučiće procena stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Oni u konačnici treba da odluče da li da se “iskopine konzerviraju i sačuvaju za buduća pokolenja ili će se projekat obnove izmeniti delimično ili u potpunosti”, pišu današnje “Večernje novosti”.

Rekli bismo da se Zavod konačno oglasio! Odlučio je da „spase dušu” i da konačno na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja uradi nešto što mu je normativno i brojnim odlukama dato kao osnovna dužnost – zaštita kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja, očuvanje prostorno – kulturnih – istorijskih celina – od kojih je jedna i „Istorijsko jezgro Beograda u Beogradu, Stari grad (Odluka, Sl.Glasnik br 08/17), kao i zaštita “Arheološkog nalazišta – Antički Singidunum, Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Zvezdara (Rešenje Zavoda br. 176/8 od 30.6.1964.)

KINEZI ĆE DA GRADE I PODZEMNE GARAŽE U BEOGRADU

Starogradski.com je redovno upozoravao na ove činjenice od kad su aktuelne gradske vlasti najavljivale i posebno kada su, često bahato, krenule da rekonstruišu centar starog urbanog jezgra Beograda. Poslednji put juče, kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio početak izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu od strane kineskih koncesionara. Naglasili smo smo da ovom prilikom Vesić ni jednom jedinom rečju nije pomenio, a kamo li objasnio kako će se tom prilikom i da li će se, zaštititi poznato arheološko nalazište sedišta rimskog Singidunuma, zbog kojih slični projekti u bliskoj prošlosti glavnog grada ostali nerealizovani!

Sigurni smo da je i Vesiću poznato i da su ga saradnici upozoravali da se na portalu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda (www.beogradskonasledje.rs) nalazi spisak kulturne baštine glavnog grada koja je pod zaštitom države.

Spisak je podugačak, pa Starogradski.com podseća zamenika gradonačelnika da između ostalog tu lepo piše: „Arheološko nalazište Antički Singidunum, Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Zvezdara: Arheološko nalazište Antički Singidunum obuhvata kastrum, civilno naselje i nekropole. U periodu od I do VII v. n. e. Singidunum je predstavljao važno strateško uporište na granici prema varvarskim zemljama. U njemu je u I veku bila stacionirana IV Flavijeva legija za čije potrebe je izgrađen veliki kastrum na današnjem platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Poseban geografski položaj i raskršće vojnih i trgovačkih puteva uslovili su u Singidunumu i razvoj ekonomski jakog civilnog naselja koje je u svom razvoju prošlo sve faze rimskih provincijskih gradova, počev od canabae-a (uz bedem kastruma), preko municipija, do kolonije. Nekropole su se formirale oko civilnog naselja. Sistematskim iskopavanjima, kao i slučajnim nalazima prilikom zemljanih radova, otkriveni su mnogobrojni arheološki predmeti – ostaci profane, kultne i grobne arhitekture, skulpture, brojni epigrafski spomenici, keramika i drugi pokretni materijal. Po ostacima materijalne kulture u slojevima neposredno pod nivoom Beograda, Singidunum predstavlja riznicu arheološkog materijala od neprocenjive vrednosti za izučavanje istorije, kulture, topografije, ekonomike i strukture grada i života u njemu.”

FOTO: Beoinfo
FOTO: Beoinfo

Starogradski.com je izveštavao i kada su gradski oci nedavno, slavodobitno otvarajući radove na obnovi Trga republike, vredne 922 miliona dinara, najavili da će oni trajati 420 dana. U međuvremenu su, kako je stručna javnost i očekivala, „otkriveni” temelji nekadašnje Stambol kapije i brojne rimske nekroplole.

OSTACI ANTIČKOG SINGIDUNUMA ZATRPANI ZEMLJOM: Rimsko kupatilo pod Studentskim parkom

Arheolozi kažu, pišu dalje Novosti, da nas na ovom prostoru tek očekuju velika otkrića pri izgradnji najavljenih podzemnih garaža, a posebno na Studentskom trgu, kod „Staklenca” i na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice. Stručna javnost je složna i naglašava da je pre samog početka radova prvo trebalo uraditi predarheloška istraživanja „kako kulturno blago koje se krije u istorijskom jezgru grada ne bi bilo uništeno!”

Iznenađenja tek slede, pa nek služe kao opomena sadašnjim i budućim gradskim vlastima da od njih ne počinje istorija ovog grada! Nekako, imamo utisak da su one sablasno iznikle višespratne građevine „Beograda na vodi”, narušavajući izgled i vizuru glavnog grada, konačno probudile savest do nedavno skrajnutih upozorenja medijski utišane stručne javnosti i pojedininih urbanista, arhitekata, ali i Srpske akademije nauke i umetnosti.

Ostaje samo pitanje da li su i oni koji odlučuju o svemu „stavili prst na čelo” i zapitali se da li vole ovaj grad ili je za njih sve samo – profit!

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR